Katharinas stemmer

KATTAS FIGURTEATER ENSEMBLE viste KATHARINAS  STEMMER

i Hurum kirke torsdag 16. november.

Kattas Figurteater Ensemble fra Norge Har skapt musikkteaterforestillingen Katharinas stemmer til reformasjonsjubileet. Forestilling  kan oppleves både av ungdommer helt ned i konfirmasjonsalder og av voksne mennesker. Katharinas stemmer en monolog for en utøver som behersker mange typer stemmer. Dette kravet innfrir hovedrolleinnehaver Cecilia Schilling til fulle. Hun er utdannet operasanger og er selvlært buktaler, hos Kattas Figurteater Ensemble har hun også måttet lære seg å bli dukkespiller. Organist og professor i musikk, Bjørn Andor Drage har gjennomkomponert forestillingen og spiller selv orgelet. Han behersker et tonebilde som strekker seg fra gregoriansk musikk over reformatorisk salmesang til moderne elektroniske klanger. Kattas kunstneriske leder, Anne Helgesen har skrevet manuskriptet sammen med domprost emeritus Lyder Verne. Helgesen står også for regien. I mange år har hun eksperimentert i spennet mellom folkelig teaterformer og avantgarde teater.  Denne forestillingen er intet unntak. Lyder Johannes Verne har ansvar for sangtekster og er teologisk konsulent. Jon Mihle  er Kattas viktigste dukkemaker, særlig gjennom en serie burleske figurer som går under navnet «grå gubber», også Martin Luther og  pave Leo X har blitt temmelig grå og gubbete.

Katharina von Bora (1499 – 1552) var en av tolv nonner som rømte fra klosteret Marienthorn i 1523. Siden skulle hun komme til å gifte seg med Martin Luther. Men i Kattas forestilling vet Katharina ingenting om dette. Hun er bare en ung kvinne som ble sendt i kloster som 6 åring og som står overfor sitt livs valg: Skal hun bli i klosteret eller skal hun sette både sitt jordiske og sitt evige liv på spill og rømme?

Nonneflukten fra Marienthorn var ikke enestående. Nonner og munker var datidens intellektuelle, de kunne lese og skrive. På grunn av den revolusjonære oppfinnelsen boktrykkerkunstens, ble Luthers frigjørende ideer masseprodusert og distribuert. Dette minner ikke så rent lite om hvordan internett i dag sprer frigjøringsideer utenfor de offisielle kanaler. Når tiden er moden, når ideene fenger hoder og hjerter, sprenges etablerte barrierer av  nye måter å tenke på. Vi kan identifiseres med Katharinas ungdomsopprør selv om vi lever i en annen historisk tid.

De medvirkende:

Bjørn Andor Drage

Er komponist, musiker, konsertorganist og konservattorieprofessor. Han er utdannet organist fra Norges Musikkhøgskole i Oslo 1984, debuterte I Oslo Konserthus 1984, og underviser nå ved Universitetene i Tromsø og i Nordland. Han var lektor I kirkemusikk ved Trøndelag musikkonservatorium fra 1985, domkantor I Bodø fra 1989, dirigent og kunstnerisk leder for Bodø Sinfonietta. Som komponist har han skrevet musikk for mange forskjellige besetninger og er mye brukt som arrangør. Han ledet Bodø Domkor, og har samarbeidet med bl.a. Ola Bremnes, Halvdan Sivertsen, Susanne Lundeng samt med MIN-ensemblet og vært gjestedirigent for Tromsø symfoniorkester og Vokal Nord.

Cecilie Schilling

Er utdannet ved Norges Musikkhøgskole, Högskolan för teater, opera och musikal vid Göteborgs Universitet, 1999-2002. Arbeider i 50 prosent stilling som trosopplærer i Svelvik menighet og resten av tiden som frilanse sanger og skuespiller for Kattas Figurteater Ensemble, Teater Ibsen, Marinemusikken. Den norske kammeropera, NRK m.fl.

Anne Helgesen
Er statsstipendiat. Hun leder for Kattas Figurteater Ensemble som hun etablert i 2004., drev tidligere soloprosjektet Katta i Sekken (1991 – 2004) og var med å starte figurteatergruppa Dukkenikkerne (1985 – 1991). Hun har doktorgrad i teatervitenskap med avhandlingen Animasjonen – figurteatrets velsignelse og forbannelse (2003). Hun underviser i teatervitenskap ved universitet og høgskoler. Hun er dramatiker og forfatter og har utgitt både barnebøker og faglitteratur. Hun var programsekretær i NRK (1983 – 1993)

Lyder Johannes Verne

Prest i Den norske kirke. Sjømannsprest i Curacao og Kobe, prost i Senja og domprost i Bodø, og som ansatt og styreleder i diakonale organisasjoner. Har samarbeidet med Anne Helgesen om blant annet ”Mariamesse” og det historiske spelet ”Ragnhildsdrøm”.

Forestillingen har blitt til i samarbeid med Tunsberg Bispedømme og er støttet av Den norske Kirke, Tønsberg Kommune, Vestfold Fylkeskommune, Norsk Kulturråd og Fond for Lyd og Bilde.

Avisa Vårt Lands omtale gir et godt inntrykk av intensjonene med forestillingen:

Fotografier fra forestillingen, turneliste og en video finner dere på vår hjemmeside www.kattas.no